Pentru mulți dintre noi, luna aprilie înseamnă o lună plină de glume. Însă, în domeniul tehnologiei au avut loc o mulțime de descoperiri serioase, de care ne folosim chiar și astăzi.

 

De la înființarea Apple și până când World Wide Web (www) devine gratuit, te invit să citești o mulțime de curiozități din lumea tech apărute în luna aprilie.

 

 

Evenimente care au schimbat lumea

 

https://www.britannica.com/biography/Martin-Cooper

În data de 3 Aprilie 1973, s-a efectuat primul apel de pe un telefon Motorola, Dynatac 8000x, în New York. Telefonul cântărea 1.1kg, avea 22 cm lungime și aproximativ 20 de minute de viață a bateriei.

 

 

Pe 30 aprilie 1993, Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară anunța că World Wide Web, inventat de Tim Bernes-Lee, va deveni o platformă gratuită.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs , https://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Wozniak , https://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Wayne 

Cu 45 de ani în urmă, pe 1 aprilie 1976, 3 bărbați au semnat un contract care avea să intre în istorie. Steve Jobs, Steve Wozniak şi Ronald Wayne au fondat cea mai mare companie de tehnologie din lume la vremea aceea: Apple. Și nu e glumă. Apple se află, acum, în top cele mai mari companii din lume.

 

 

Tot de Ziua Păcălelii, pe 1 aprilie 2004, Google a lansat serviciul de mesagerie Gmail. Lansarea acestuia a fost privită cu neîncredere, mai ales pentru că oferea 1GB spațiu de stocare gratuit, în vreme ce alte companii ofereau 100mb.

 

 

Printre alte curiozități din lumea tech care s-au întâmplat în aprilie, nu puteam să uit de YouTube. Primul video încărcat pe această platformă a fost postat pe 23 aprilie 2005 de co-fondatorul Jawed Karim, cu titlul „Me at the zoo”.

 

 

Tehnologia care ne-a adus în spațiu

 

 

Și, acum, să plecăm puțin de pe pământ și să ne mutăm în spațiu – unde tehnologia a avut un rol crucial. Îți amintesc că Surveyor 3 este a doua navă spațială, după Surveyor 2, care a aterizat cu ușurință pe lună. Ea a trimis mai mult de 6300 de imagini înapoi pe pământ. Aceasta a fost lansată pe data de 17 aprilie 1967, din Cape Kennedy, Florida.

 

 

Rămânem „pe orbită”, deoarece trebuie să-ți povestesc despre calculatorul HP-41. Acesta a fost utilizat la bordul primului zbor cu o navetă spațială al NASA, pe 12 aprilie 1981. HP-41 le-a permis astronauților să calculeze exact unghiul de care aveau nevoie pentru a intra din nou în atmosfera Pământului.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Hubble_Space_Telescope

Mai dăm o tură în spațiu cu echipajul navei spațiale Discovery, care lansează pe 25 aprilie 1990 telescopul spațial Hubble. Telescop estimat la valoarea de 2,5 miliarde de dolari. Au existat dificultăți cauzate de un defect în proiectarea oglinzii, însă software-ul de corecție a imaginii a menținut telescopul util până la instalarea opticii corective pe 25 decembrie 1993.

 

 

Curiozități din lumea tech care au avut impact negativ în lume

 

 

Pe 18 aprilie 1983, Compania Osborne Computer anunța, oficial, că va lansa computerul portabil Osborne Executive. Asta după ce modelul Osborne 1 avusese un succes incredibil. Din păcate, după anunțul de lansare al noului model, clienții și-au anulat toate comenzile pentru Osborne 1. Astfel, fluxul de numerar al companiei a scăzut drastic, ajungând la faliment. Întâmplarea a generat și un fenomen social care le poartă numele: efectul Osborne.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/CIH_(computer_virus)

Virusul CIH/Chernobyl șterge pe data de 26 aprilie 1999 hard disk-urile și dezactivează computerele din Asia și Europa. A fost unul dintre cei mai distructivi viruși din istorie. Turcia și Coreea de Sud au raportat 300.000 de sisteme infectate.

 

 

Alte curiozități din lumea tech

 

 

Pe 7 aprilie 1964, IBM anunța lansarea sistemului mainframe de computer denumit  „System 360”. Acesta avea să fie cel mai de succes sistem de computer din toate timpurile. A fost numit „360” deoarece se adresa tuturor dimensiunilor și tipurilor posibile de companii, având o arhitectură unificată compatibilă cu software-ul. Sistemul 360 a generat venituri de peste 100 miliarde de dolari pentru IBM.

 

 

Pe 2 aprilie 1980, Microsoft anunța primul său produs hardware, Z80 SoftCard, un microprocesor care se conecta la computerul personal Apple II. Dacă îți vine să crezi sau nu, acest produs a contribuit la jumătate din veniturile totale ale Microsoft.

 

 

În 27 aprilie 1981, se lansează primul mouse declarat oficial ca parte a unui calculator, odată cu sistemul Xerox 8010 Star Information System.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_3.1x

În data de 6 aprilie 1992, a fost lansat sistemul de operare Windows 3.1. Acesta a permis utilizatorilor să folosească mai multe funcții care, înainte, nu erau disponibile în MS-DOS. Nici nu vei ghici care a fost cea mai importantă! Dar, îți spun eu, este vorba de utilizarea mouse-ului. În trei luni de la lansare, s-au vândut 3 milioane de exemplare.

 

 

iTunes Music Store a fost lansat pe data de 28 aprilie 2003. A reușit să vândă peste un milion de piese în primele cinci zile. Iar, cinci ani mai târziu, devine cel mai mare furnizor de muzică din SUA.

 

 

Surse:

https://thisdayintechhistory.com/archives/
https://www.computerhistory.org/tdih/april/
https://straighttalk.hcltech.com/april-history-technology