Work-life balance a fost unul dintre cele mai discutate și dezbătute subiecte de discuție de când am început să lucrăm de acasă.

 

Noua normalitate ne-a purtat prin diferite stări. Dacă la început eram entuziasmați, când am văzut că trece o lună, trec două, trec trei și noi suntem tot acasă, am fost puțin panicați. Ușor, ușor, biroul a fost înlocuit cu masa din bucătărie și blugii au căpătat dungi și picățele de pijamale.

 

Să găsim echilibru între muncă și viață personală nu a fost tocmai ușor. Însă, am testat pe pielea noastră ce funcționează și ce nu. Iar acum, suntem pregătiți să împărtășim cu tine concluziile și sfaturile care funcționează pentru noi.

 

7 sfaturi pentru productivitate în work-life balance

 

 

1.    Aranjează-ți adecvat biroul de la care lucrezi

 

Este important să ai un spațiu dedicat muncii. Știm că poți lucra și din vârful patului, din living sau de la masa din bucătărie. Așa am făcut și noi la început. Însă, dacă lucrezi din pat, tentația somnului va fi mare, ceea ce te va face letargic și mai puțin productiv.

 

Transformă-ți o cameră sau, dacă spațiul nu-ți permite, un colț dintr-o cameră în spațiu de lucru. Instalează-ți aici biroul și scaunul ergonomic și confortabil. Când îți amenajezi colțul în care vei munci, asigură-te că ai lumină naturală care să nu se reflecte în ecran.

 

De pe birou nu ar trebui să-ți lipsească necesarul: un pix, o agendă sau o lampă. Sigur, nu uita nici de paharul de apă.

Trebuie să te simți confortabil, dar nu atât de confortabil încât să vrei să te relaxezi.

 

 

2.   Work from home și limite sănătoase

 

Dacă vrei să eviți epuizarea, stabilește limite pe care să le cunoască și colegii tăi. Este important să ai un program de muncă bine definit, iar atunci când părăsești biroul (a.k.a camera), să nu te mai gândești la proiecte, task-uri și mailuri necitite.

 

În plus, este important să-ți setezi orele de muncă. Trebuie să știi când începi munca și când vei termina. În caz contrar, te poți trezi că ajungi să răspunzi la mailuri noaptea, în weekend-uri sau în timpul vacanțelor.

 

 

3.  On-line board games sessions

 

Când faci parte dintr-o echipă virtuală, conexiunea dintre membri este o provocare. Mai ales dacă sunteți distribuiți pe diferite fusuri orare.

 

Dacă erai obișnuit cu sesiunile de board games sau pauzele de la birou în care te jucai cu colegii, avem o veste bună pentru tine. Poți muta sesiunile de joc și teambuilding-urile în online. Astfel, reușești să rămâi conectat la colegi.

 

Indiferent că vă jucați un joc care să vă reunească echipa sau doar faceți un mic debate pe diverse subiecte, este important să socializezi cu colegii tăi și în afara contextului muncii.

 

 

4.   Ai grijă de tine din interior spre exterior

 

Fii sincer cu tine în legătură cu starea ta emoțională și cu productivitatea ta și acceptă că situațiile incerte necesită timp. Poate, în unele zile nu vei găsi motivația necesară să te ridici din pat. Important este să-ți cunoști organismul și să te asiguri că lipsa de motivație nu devine un obicei.

 

Asigură-te că mănânci un mic dejun consistent, astfel încât să nu fii nevoit să te oprești din muncă și să mănânci. Și, elimină de pe birou sau din împrejurimile biroului toate tentațiile și chestiile de ronțăit. 

 

În timp ce lucrezi de acasă, nu uita de pauza de prânz. Fără aceasta, sarcinile tale se vor amesteca și vor produce dezechilibru în organizare.

 

 

5.    Hainele nu-l fac pe om, dar păcălesc creierul

 

În ceea ce privește ținuta de WFH, știm că e confortabil să lucrezi în pijamale. În timp ce unii oameni spun că se simt mai bine purtând haine office când lucrează de acasă, pentru alții, acest obicei ar putea să fie factor de stres.

 

Trebuie să știi că există o legătură între creier, motivație și haine. Când îmbraci haine diferite în funcție de activitatea pentru care te pregătești, creierul tău primește semnalul că este momentul pentru ceva nou. Oricum ar fi, schimbarea hainelor te poate ajuta să creezi o delimitare între „timpul de lucru” și „timpul liber”.

 

 

 

6.    Pauzele mici și dese, cheia marilor succese

 

Când ești la birou, tânjești după pauzele de relaxare. Acasă însă, tentația de a sări peste pauze este mare. Și așa ajungi să te scufunzi în muncă și să uiți de tine.

 

Ca să eviți asta, fă pauze la intervale de timp determinate. Ieși pe balcon, ascultă muzică sau joacă-te cu animalul de companie. Este dovedit științific că pauzele ajută în evitarea oboselii și maximizează productivitatea.

 

7.     Interacționează cu echipa

 

Fuzionarea vieții profesionale cu viața personală poate să devină confuză. La birou, ești înconjurat de colegii care lucrează într-un cadru similar cu al tău. Acasă ești total opusul.

 

Din acest motiv, munca de acasă te poate face să devii singuratic și deconectat de colegi. Așadar, acționează în consecință. Nu ezita să-ți contactezi colegii pentru orice fel de favoare, să-i întrebi ce mai fac sau scrie-le pentru un chit chat.

 

Spre exemplu, o dată pe lună noi ne adunăm toți într-un meeting pe Zoom pe care l-am numit Softia Forum. În cadrul acestor întâlniri, ii cunoaștem pe noii colegi și le oferim insight-uri despre cum lucrăm și cum funcționăm noi ca echipă.

 

Există o mulțime de soluții care te ajută să rămâi conectat cu colegii de muncă.

 

 

Concluzie

 

Pandemia a schimbat modul în care lucrăm și tot mai multe companii apelează la WFH pentru angajații săi. Pentru unii, work-life balance este un mit. Pentru noi, este vorba doar de puțină disciplină pentru productivitate și echilibru când lucrezi de acasă. Oamenii de știință de la Standford au derulat un studiu pe 16.000 de lucrători și au ajuns la concluzia că lucrul de acasă crește productivitatea cu 13%. 

 

Chiar dacă este posibil să-ți ia ceva timp până reușești să te organizezi, urmând sfaturile de mai sus îți poate fi mai ușor. Cheia este să stabilești limite și să ai grijă de tine pentru un echilibru durabil.